Росія продовжує блокувати роботу "зернового коридору", черга у Босфорі зросла до 145 суден

зерно,експорт

Росія продовжує блокувати інспекції суден у Босфорі, що прямують до та з українських портів в рамках "зернової ініціативи".

Об этом сообщает Преступная Россия


Як повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, у зв’язку з цим в черзі на інспекцію Спільного координаційного центру, станом на 12 лютого, очікують 145 суден, з яких 122 – прямують до українських портів за агропродукцією.

За минулий тиждень 25 суден експортували 1,1 мільйона тонн агропродукції з українських портів до країн Африки, Азії та Європи.

"У порівнянні з попереднім тижнем обсяг експорту через порти Великої Одеси збільшився на 152 тисячі тонн. Водночас продовжує знижуватися показник заходу нових суден під завантаження. Минулого тижня порти Великої Одеси прийняли тільки 16 суден, позаминулого – 25", – зазначається у повідомленні.

Наразі в портах Великої Одеси перебувають 18 суден. На них завантажують 584,5 тисячі тонн українського продовольства. Водночас по "зерновому коридору" після інспекції рухається тільки 1 судно.

Читайте також: ООН обіцяє не дозволити Росії заблокувати експорт зерна з українських портів

"Задля того, аби збільшити обсяг експорту в поточних умовах і зменшити час простою, буде збільшено тоннажність суден, які беруть участь в Ініціативі. Зокрема, для зернових – з 20 тисяч тонн до 25 тисяч тонн, а для олії – з 6 тисяч тонн до 10 тисяч тонн", – повідомили у міністерстві, уточнивши, що збільшення обсягу слід очікувати через півтора місяця.

Загалом в рамках "зернової ініціативи" 1 серпня з портів Великої Одеси вийшло 732 судна, які експортували 21 мільйон тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. Цей обсяг мав скласти понад 35 мільйон тонн за умов нормального функціонування коридору.

Як повідомлялося, обсяг українського аграрного експорту з портів "Великої Одеси" у січні зменшився на 25% через блокування російською стороною проходження суден через Босфор.

Так, у січні порти "Великої Одеси" обробили 77 суден з 3 млн тонн агропродукції. У грудні цей показник складав 94 судна та 3,7 млн тонн зернових. Водночас зберігається критично низький показник виходу суден із портів – 2,5 судна на добу. Для порівняння у жовтні цей показник складав 5,7.

Источник: Политика и экономика