Сергій Гарус, який звинуватив Чернігівську ОВА в злочинах, виявився псевдоволонтером та шахраєм

Минулого тижня на телеграм каналах «Український телеграм», «Украина сейчас» та інших, в один день було розміщено пост  чернігівця Сергія Гаруса із звинуваченнями в бік Чернігівської ОВА. Неочікувана увага до раніше невідомої людини на загальноукраїнських ресурсах викликала нашу зацікавленість, а тому ми вирішили розібратися, хто такий цей Сергій Гарус, і чого його пост на сторінці в Фейсбук раптом  став загальновідомим.

Гарус - шахрай та псевдоволонтер

Телеграм канал «Украина Сейчас», який зазвичай висвітлює важливі теми, раптом опустився до Чернігівської області та опублікував фейсбучний пост нікому не відомого чернігівця Сергія Гаруса, який був представлений трохи не головним волонтером області. Цей пост під копірку підхопили на інших телеграм каналах. Ми пошукали і побачили, що у всіх відкритих джерелах немає жодної згадки про волонтера Сергія Гаруса, як і про його волонтерську діяльність. На сторінці самого Сергія, на яку посилаються телеграм канали, також обмаль інформації про його волонтерство окрім пари світлин, де він їде в машині. У нас навіть виникли сумніви, чи реальна це людина. Та, як виявилося, такий собі Сергій Гарус таки існує. Тому ми поспілкувалися з чернігівськими волонтерами і дізналися наступне.

По-перше, Сергій Гарус не є волонтером і жодної участі у волонтерських організаціях не брав. Як стверджує Олександр Я. (прізвище попросив не розкривати - ред.), Гаруса в Чернігові не було від початку бойових дій, він виїхав з родиною на західну Україну і повернувся лише тоді, коли росіяни відступили. Олександр Я. переконаний, що Гарус і не міг бути волонтером, бо вже давно є партнером відомого в місті сепаратиста і колаборанта Сергія Андроса, який за часів Януковича був нардепом-регіоналом і брав активну участь в антимайдані. Він переконаний, що це і є та сама п’ята колона, на яку розраховували росіяни, коли почали вторгнення до України. Олександр дивується, чому СБУ і досі не перевіряє таких людей на предмет їх зв’язків з окупантами. Особливо зараз, коли вони розповсюджують різну брехню з метою розхитати суспільство.

Гарус був технічним кандидатом у Микитася

По-друге, Сергій Гарус має проблеми з законом і, за повідомленнями місцевих ЗМІ, є фігурантом кримінальних справ.

Так, Чернігівське видання ПіК 24.04.21 опублікувало матеріал «Амбулаторія в Іванівці може стати найдорожчою в Україні: прокуратурою розпочато кримінальне провадження», в якому викладено наступну інформацію:

«Днями в Іванівці урочисто відкрили амбулаторію загальної практики сімейної медицини. І, на перший погляд, це звичайна сільська амбулаторія, схожа на всі інші, які були відкриті у 2020 році. Однак, Іванівська може офіційно стати найдорожчою в Україні. За цю справу тепер взялися правоохоронні органи.
Як журналістам ПІКу повідомили в Чернігівській обласній прокуратурі, Козелецькою окружною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактами привласнення бюджетних коштів при будівництві амбулаторії.
Відкриття провадження - це реакція правоохоронців на інформацію, поширену сайтом «Новини Чернігівщини» в статті «У Іванівці відкрили найдорожчу амбулаторію ім.Гаруса в Україні».
Автор публікації, що з`явилася 20 квітня, звинувачує колишнього голову Іванівської територіальної громади Сергія Гаруса у маніпуляціях. Їх результатом, йдеться у статті, стало те, що першочергова ціна будівництва амбулаторії зросла з 7,2 до 10,6 мільйона гривень. Тобто стала вищою на 3 «лимони». Згідно з наведеним листом Міністерства розвитку громад та територій України, вартість квадратного метра у ній складає понад 1 тисячу євро (!) в гривневому еквіваленті.
Відтак, за висновком журналіста, Іванівська амбулаторія стала найдорожчою в Україні. Незвичайну споруду для сільських медиків зводило ТОВ «Енергетичні сучасні комунікаційні технології». Компанію в Іванівку, за словами журналіста, запросив саме Гарус».

Окрім цього, ми знайшли публікації в місцевих ЗМІ, які стверджують, що окрім амбулаторії Сергій Гарус доклав руку ще й до Іванівського ЦНАПу, який також став одним з найдорожчих в Україні.

Любитель всього радянського

В публікаціях стверджують, що ЦНАП будувала одна й та сама ТОВка, що й амбулаторію, і що дане товариство пов’язане з самим Гарусов.

На жаль, ми так і не знайшли жодних відомостей про кримінальні справи проти Гаруса, і чим вони скінчилися. В окружній Козелецькій прокуратурі, яка минулого року відкривала провадження, нам так і не змогли надати відповідь, що з даною справою. В свою чергу, в обласній прокуратурі нам сказали, що справа під їх контролем, але через військові дії її розслідування затягнулося.

Політичний слід

Як виявилося, Сергій Гарус пов’язаний не тільки з колишніми регіоналами, про що ми писали на початку матеріалу. Але завдяки ним після Революції Гідності опинився в орбіті БПП. Це сталося в 2016 році на довиборах до Верховної Ради по 206 виборчому округу. Видання «Главком» в матеріалі «Мандати у спадщину. Кого партія Порошенка висунула на довиборах» розбирало цей кейс, а ми там знайшли прізвище і Сергія Гаруса.

«На цьому окрузі були призначені вибори через те, що обраний по ньому депутатом Владислав Атрошенко був обраний на останніх місцевих виборах мером Чернігова (до 2014 Атрошенко перебував у фракції регіонів). Щоб далеко не ходити, мер вирішив передати округ своєму помічнику.

З 2014 року працював помічником-консультантом народних депутатів від БПП - у Валерія Куліча, який нині є керівником Чернігівської ОДА, та у Владислава Атрошенко, який, як згадувалось вище, тепер є міським головою Чернігова» - йдеть в публікації «Главкома».

Та не зважаючи на рівень висування, Гарус був лише технічним кандидатом у скандальновідомого Максима Микитася, який тоді і переміг. Попри низький результат Сергія Гаруса, він вже за декілька місяців переміг на виборах сільського голови Іванівської громади, яка входить до округу Микитася. А наступного року задекларував кругленьку суму в 120 тисяч доларів, отриманих в виборному 2016 році. Схоже на те, що технічний кандидат Сергій Гарус того року отримав не тільки посаду, а ще й гроші за роботу на потрібного кандидата.

Замість підсумку

Чи правдиві слова написані Сергієм Гарусом в його пості? Відповідь на це запитання надали самі дописувачі. Ще більше про саму постать Гаруса розповіли волонтери, з якими ми поспілкувалися.

Найдорожчу сільську амбулаторію в Україні збудував саме Сергій Гарус

Наразі ми точно можемо сказати, що Гарус не є волонтером, яким його представили в публікаціях. І явно не він замовляв розміщення свого посту на загальноукраїнських телеграм каналах. За цими публікаціями стоять зовсім інші люди, які і оплатили ці розміщення. Для загального відома публікуємо розцінки - «Український телеграм» - 3000$ за публікацію, і стільки ж бере телеграм канал «Украина сейчас». Загалом же, за скромними підрахунками, публікації в загальнодержавних телеграм каналах обійшлися замовникам близько 20 000$. Хто ці люди і чи пов’язані вони з росіянами, мають дати відповідь компетентні служби. Що стосується його зв’язків з колишніми регіоналами, то вони очевидні.

А ще ми переконалися, що Сергій Гарус є шахраєм, який наживався, використовуючи свою посаду. А зараз вирішив прикритися поважним статусом «волонтера». Але крапку в цьому мають поставити правоохоронні органи.