Що відомо про кримінальну справу проти компанії "Freedom Finance Ukraine", яка фінансує російську армію

Скандальну компанію « Freedom Finance Ukraine» вже давно підозрюють у зв’язках з окупантами і в тому, що вона підтримує російський бізнес. І цього разу навіть порушили кримінальну справу за ч.4 ст. 110-2 Кримінального кодексу України щодо фінансування тероризму. Що відомо про кримінальну справу проти компанії? "Фрідом Фінанс Україна" фінансує російську армію?

«Freedom Finance Ukraine»: що відомо про компанію

ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» – скандальна інвестиційна компанія із статусним фондом понад 86 мільйонів гривень.

фридом

Власник та єдиний кінцевий бенефіціар – казах Аскар Таштитов. Йому належить 91% акцій ТОВ.

фридом

Ще 9% належить офшорній компанії «Фрідом Холдінг Корп» із Лас-Вегаса (США).

Кримінальних справ достатньо!

У Єдиному судовому реєстрі України за "Freedom Finance Ukraine" налічується 487 документів.

фридом

Більшість судових документів – кримінальні.

фридом

І це лише деякі з них.

"Фрідом Фінанс Україна" фінансує російську армію?

А ось у березні цього року на компанію порушили кримінальну справу за №762/6 з ознаками кримінального правопорушення за ч.4 ст.110-2 Кримінального Кодексу України.

Ця стаття стосується фінансування дій, спрямованих на захоплення держвлади або повалення конституційного ладу, зміну держкордонів країни. Відповідно до пункту 4, за цей злочин передбачено позбавлення волі від 8 до 10 років із конфіскацією майна та позбавленням права займатися певною діяльністю до 3-х років.

фридом

За рішенням суду на майно "Фрідом Фінанс Україна" було накладено арешт.

Прокурор обґрунтував своє клопотання такими фактами. За період з 2019-го по 2022 роки посадовими особами цієї інвестиційної компанії, а також співучасниками з різних банківських та фінустанов, використовуючи низку банків, було впроваджено протизаконний механізм на ринки капіталу нашої країни. По суті йдеться про фінансування бізнесу в країні-агресорі. Компанія «Freedom Finance Ukraine» понад три роки сприяла тому, що російські бізнес-структури концентрували масштабні пакети держоблігацій України у розмірі приблизно 300 мільйонів гривень. За допомогою цих великих активів фінансувалася діяльність на шкоду держбезпеці нашої країни.

Примітно, що власник скандального ТОВ А.Таштитов входить до персон, на яких НАЗК хоче накласти санкції.

фридом

Підстава для накладання санкцій – А.Таштитов управляє компанією, яка підтримує дії, які підривають/загрожують територіальній цілісності та незалежності України з боку Російської Федерації.

Але повернемося до вищезгаданої кримінальної справи. Після накладеного арешту на майно компанії адвокати «Фрідом Фінанс Україна» звернулися до суду з позовом про скасування арешту. Аргументували тим, що через рішення суду компанія позбавлена можливості виконувати зобов’язання перед працівниками із виплати ЗП та соцвиплат.

фридом

Адвокати змогли переконати суд, що серед клієнтів компанії є лише невелика частка нерезидентів: 39 фізосіб та 261 юрособи. За підсумком, арешт з рахунків ТОВ було знято, але сама кримінальна справа не закрита. Тож чекаємо на продовження історії.

До всього вищесказаного хочеться додати ще трохи реальних відгуків клієнтів цього скандального ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», які зіткнулися з фінансовими проблемами після спроби заробити з цими товаришами.

Відгуки про « Freedom Finance Ukraine »: реальні коментарі явно відрізняються від постів ботів

Як то кажуть, правду не приховати. Навіть на офіційній сторінці компанії в мережі Facebook, незважаючи на тонни солодкого інформаційного сміття від ботів, трапляються й правдиві відгуки. І такі відгуки говорять самі за себе. Дивіться самі.

Фрідом Фінанс – шахрайський сайт!

Ось клієнт скаржиться на шахрайство. Півтора місяці «годували» обіцянками, а зрештою обдурили.

фридом

Суцільні проблеми, а головне – фінансові втрати!

Ще один користувач скаржиться на постійні проблеми, у тому числі на роботу техпідтримки. А ключова проблема – це фінансові втрати. За словами постраждалого клієнта, у нього зібрана ціла бібліотека фото та відео доказів обману.

фридом

Огидна платформа – не зв’язуйтесь із ними!

Ще одна історія із обманом. Програма працює зі збоями в «потрібних» місцях та в «потрібний» час.

фридом

"Не здивуюся, коли Freedom стане банкрутом!"

А ось цей користувач відвідав їхній семінар, який проходив у Харкові. Після чого дуже дивувався, як у них за такого підходу взагалі є клієнти.

фридом

Ще один користувач написав, що після того, як він розмістив відгук про те, що реклама Фрідома бреше, йому загадали особу. Тобто аферисти не гребують брудними методами роботи.

фридом

Мої активи повністю заморозили! Не рекомендую до співпраці!

Ще один новий відгук. Клієнту заморозили активи, зворотний зв’язок ніякий. Він радить двічі подумати, перш ніж мати справу з цим брокером.

фридом

«Злодій повинен сидіти у в’язниці!»

Черговий постраждалий фінансово від схематозів "Фрідом Фінанс Україна". «Шахраї, ніколи не зв’язуйтесь! Просто треш!», - ділиться Павло.

фридом

Додамо до загальної картини та трохи «позитивних» відгуків. Тут також можна знайти цікаві моменти, на які варто звернути увагу. Найсмішніше, це спостерігати не самі пости ботів чи наближених осіб, а коментарі до таких відгуків.

Ось, наприклад, у відгуку про чесність у роботі «Фрідом Фінанс Україна» є чудові коментарі: «Самі собі пишіть» та «Кідалово».

фридом

І на останок

Вже багатьом не секрет, що «Фрідом Фінанс» – це банальна фінансова піраміда одіозного міжнародного афериста-підприємця Тимура Турлова. Тому велика кількість судових справ тут цілком очікувана. А кримінальні справи, пов’язані із фінансуванням країни-терориста, навіть не дивують.

Далі буде.