Європарламент підтримав прискорену процедуру виділення 1 мільярда євро на виробництво боєприпасів

155

Європарламент під час пленарного засідання у Страсбурзі у вівторок схвалив термінову процедуру затвердження запропонованого Єврокомісією Акта з підтримки виробництва боєприпасів (ASAP).

Рішення було ухвалене більшістю голосів, остаточне голосування за затвердження цього документа відбудеться під час другого пленарного засідання Європарламенту у травні, повідомляє Укрінформ.

Акт з підтримки виробництва боєприпасів був запропонований Єврокомісією на виконання третього пункту плану прискорення виробництва боєприпасів та іншого військового обладнання на підприємствах європейської оборонної промисловості, необхідність якого виникла внаслідок російської агресії проти України та її впливу на всю систему європейської та світової безпеки.

Перший пункт згаданого плану передбачав виділення 1 мільярда євро для компенсації країнам-членам термінового постачання боєприпасів для України з уже існуючих арсеналів.

Другий пункт вартістю ще 1 мільярд євро спрямований на прискорення виробництва боєприпасів за рахунок їх спільного замовлення на підприємствах європейської оборонної промисловості, як для постачання артилерійських снарядів калібру 155 мм для України, так і для поповнення європейських армійських складів.

Третій пункт, на виконання якого було розроблено Акт з підтримки виробництва боєприпасів, передбачає механізми фінансування, виявлення та усунення "вузьких місць" у постачанні сировини та у виробництві, забезпечення стійкості мереж постачання, а також створення правових умов для термінового усунення нестачі боєприпасів на складах у країнах Євросоюзу.

Читайте також: Боєприпаси для ППО та артилерії: США виділили новий пакет військової допомоги для України на $1,2 мільярда

На першому етапі Єврокомісія запропонувала для реалізації цієї програми бюджет у розмірі 500 млн євро за рахунок перегляду фінансування інших програм в рамках Європейського фонду миру та EDIRPA – програми посилення оборонної індустрії шляхом спільного замовлення. Фінансування цього пункту буде змішаним: разом із внеском Єврокомісії та із внесками країн-членів його обсяг сягне ще 1 мільярда євро.

Акт із підтримки виробництва боєприпасів був терміново розроблений Єврокомісією усього за 5 тижнів після політичного рішення Європейської ради. Єврокомісія розраховує на остаточне ухвалення ASAP до літа 2023 року. Регуляторні правила, що передбачені Актом, діятимуть до середини 2025 року.

Як повідомлялося, 20 березня Європейська рада ухвалила рішення про прискорення постачання боєприпасів для України та про нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості. Зокрема, це рішення передбачає, що країни ЄС поставлять Україні 1 млн артилерійських боєприпасів, у тому числі снарядів калібру 155 мм, протягом наступних 12 місяців. 5 травня це рішення затвердила Рада ЄС.