Обмеження цін на російську нафту перестає працювати,

нафта

Зростання цін на російську нафту Urals вище встановленого країнами "Великої сімки" та ЄС обмеження на рівні $60 за барель не зупинило надання послуг для її транспортування західними компаніями.

Кількість суден, що заходять у російські порти і належать західним компаніям або застраховані ними, дещо зменшилась з початку липня, коли ціни на Urals зросли вище $60 за барель, але вони все ще є важливою частиною московського ланцюга постачання нафти, пише Bloomberg.

За підрахунками агентства, минулого місяця близько 40% суден, які вивозять нафту з російських портів Балтійського та Чорного морів, належали компаніям з країн, які долучилися до обмеження цін на російську нафту. Багато з них також застраховані компаніями з Лондона.

Технічно західні компанії можуть надавати послуги для експорту російської нафти, якщо її вартість нижча за $60 за барель, але на практиці їм достатньо отримати письмове зобов’язання, що вантаж був куплений дешевше за цей поріг.

Також незрозуміло, як окремі судновласники та страховики проводять додаткову перевірку вантажів та з яких причин продовжують надавати послуги. За даними Bloomberg, вони давно стверджують, що не можуть знати точну ціну, за якою продається вантаж, оскільки вартість довгострокових угод може відрізнятися від короткострокових ринкових цін.

В останні тижні судновласники та страховики намагалися з’ясувати, чи достатньо підтвердження того, що вантаж куплений за вартістю нижче $60, враховуючи те, що агентство Argus із середини липня вказує ціни на Urals вищі за цей рівень.

Читайте також: Росія після чотиримісячної перерви здійснила перевалку нафти поблизу півночі Африки, – Bloomberg

За даними Argus, 18 серпня, вартість нафти Urals у російських портах Балтійського та Чорного морів складала близько $71 за барель. Через це страхові компанії почали публічно публічно скаржилися на ризики покриття вантажів за допомогою системи письмових зобов’язань.

При цьому зменшилася кількість суден, що заходять до російських портів із стандартною страховкою від членів Міжнародної групи P&I Clubs, яка базується в Лондоні. Ця цифра впала з майже 60% заходів у порти за кілька тижнів до того, як Urals порушив обмеження, до приблизно 45%. Страховики зазвичай мають стандартну політику, згідно з якою страхове покриття анулюється, якщо вантаж або рейс порушує санкції.

Водночас речниця Мінфіну США Меган Аппер заявила, що обмеження цін на російську нафту все ж працює, і нафтові доходи Росії впали майже на 50% порівняно з 2022 роком.

Як повідомлялося, за офіційними даними Мінфіну РФ, середня ціна нафти російської марки Urals з 15 липня до 14 серпня склала $70,33 за барель, що на $10,33 більше за ціновий ліміт, встановлений в грудні 2022 року країнами Євросоюзу і G7.

За даними МЕА, доходи Росії від експорту нафти та нафтопродуктів у липні зросли на 20%, порівняно із червнем, – до $15,3 мільярда. Це максимум з початку 2023 року, проте все ще на 20% менше, ніж у липні минулого року.